«Det er klart det nytter»

Dagens klimafon er Line Baugstø, forfatter, født i Kristiansand, bosatt i Oslo. Debuterte med romanen «Reise i gult lys» i 1986, og har siden gitt ut en lang rekke romaner, noveller og barnebøker. I høst kom romanen «Sommer uten brev».

Line er styreleder i Forfatternes Klimaaksjon § 112.

– Når gikk det opp for deg at du måtte engasjere deg i klimasaken?

– Det var vel ikke noe eksakt tidspunkt. Jeg har vært opptatt av miljøvern siden jeg var barn, og gradvis, de siste årene, har det gått opp for meg – og resten av verden – at dette er alvor. Vi må gjøre noe NÅ! Det er en visshet jeg lever med, men føler at jeg gjør altfor lite med.

– Hvordan arter engasjementet seg?

– Jeg har tatt på meg vervet som styreleder av Forfatternes Klimaaksjon § 112 fordi jeg føler at saken fortjener et engasjement, og kanskje kan jeg bidra til at flere blir engasjert. Foreløpig har dette handlet om å jobbe med det rent organisatoriske. Det er naturligvis ikke nok, men jeg sier til meg selv at det også er en jobb som må gjøres. I det private lever jeg et nøysomt liv, uten behov for de siste modellene i biler, mobiler, TV-er etc. Et engasjement handler også om daglige valg.

– Hvordan ønsker du at flere skal bli engasjert?

– Hvordan? Jeg er ikke så opptatt av hvordan. Jeg syns bare at engasjementet skal vokse og sprike i alle retninger. Det må gjerne bli uhåndterlig og ukontrollert. Først når det finnes et massivt krav blant folk flest, vil politikerne kunne innføre tiltak som krever noe av oss. For øyeblikket regjerer resignasjonen, og de største partiene er altfor feige.

– Hva er den største trusselen mot klimastabiliteten?

– Vårt overforbruk av fossil energi.

– Hva gjør deg optimistisk?

– At enigheten blant forskerne nå ikke lenger kan bortforklares. Før eller siden må resten følge etter.

– Hva vil du under ingen omstendigheter gå glipp av under Klimafestivalen § 112? 

– Forfatternes Klimaaksjon § 112 arrangerer en skrivedugnad 4. januar, i samarbeid med Spire og Nynorskens Hus. Den gleder jeg meg til å arrangere.

– Knus en klimamyte!

– «Det nytter ikke.» Det er klart det nytter. Revolusjoner har skjedd tidligere.

– Nevn et politisk klimatiltak du tror kan få bred oppslutning blant folk flest.

– Sterk subsidiering av kollektivtrafikken. La den gjerne bli gratis! Det ville vært et populært tiltak. Bygg baner for hurtigtog mellom Oslo og de store byene! Og for min del kan vi gjerne finansiere dette i sin helhet ved å avgiftsbelegge bilbruk, men det ville neppe få stor oppslutning blant folk flest.

– Gi en klimaoppfordring til en person, organisasjon eller institusjon.

– Jeg vil oppfordre Jonas Gahr Støre, vår neste statsminister, til å være mye modigere og fremtidsrettet enn vår forrige statsminister, Jens Stoltenberg. Og så vil jeg oppfordre Siv Jensen til å lytte bedre når hun diskuterer politikk med søsteren sin.

– På hvilke områder forsømmer Norge Grunnlovens § 112 i dag?

– Det er åpenbart at vi må begrense utslippene her hjemme. Vi kjøper oss avlat ved å bruke oljepengene på miljøtiltak i andre deler av verden, men vi er nødt til å feie for egen dør. «Dette er et globalt problem,» sier politikerne, som om Norge ikke er en del av verden. I første omgang kan staten bruke sin eiermakt og tvinge Statoil til å trekke seg ut at tjæresandprosjektene i Canada. Det er en skam at vi bidrar i de ufattelig forurensende og ødeleggende prosjektene, og det er uforståelig at ikke politikerne har satt ned foten for lengst.

Legg igjen en kommentar

*
*