Det er virkelig, dette.

I et samfunn som er gjennomsponset av Statoil, krever det et spesielt mot av en kunstner å takke nei til et stort stipend fra selskapet. Også fordi sponsormidler kan gi så mange muligheter for å utvikle karrieren og talentet. Synne Øverland Knudsen brøt i 2012 med det populære bandet Team Me fordi hun ikke ville være «fanebærer for en bedrift med en primæraktivitet som er med på å ødelegge jorda.» Talentet består, og siden har hun fortsatt å uttrykke sitt klimaengasjement gjennom teaterforestillingene Krål og Godt Nyttår. Hun er også medredaktør i magasinet Fanfare. Vi har intervjuet henne, og svarene er verdt å få med seg.

 

Når gikk det opp for deg at du måtte engasjere deg i klimasaken?

– Siden jeg oppdaget den.

Hvordan arter engasjementet seg?

– Som dårlig samvittighet og minimalt med reising på det personlige plan, men også gjennom offentlig debatt og kunstneriske utblåsninger i både magasin- og teaterformat.

Hvordan ønsker du at flere skal bli engasjert?

– På eget initiativ! Mat i hjemmet og politikk der ute.

Hva eller hvem utgjør den største trusselen mot klimaet i dag?

– Liksom-diskusjoner, liksom-handling og politikere.

Fortell om en bok, en artikkel eller en film om klima som har betydd mye for deg.

– Svært beslektet i hvert fall, boka Eating animals av Jonathan Safran Foer. Den ga meg et forferdelig utenfrablikk på meg selv og mennesker generelt, som jeg strengt tatt i dag, flere år etter, sliter med å legge fra meg.

Hva gjør deg optimistisk?

– Sånn bortsett fra glemselen? Jo, sånne folk som dere, som bruker all sin tid på å kjempe for saken. Hvert eneste gode menneske sparer jeg på.

Gi en oppfordring til en person, organisasjon eller institusjon.

– Til politikere med makt: Det er virkelig, dette.

På hvilke områder forsømmer Norge Grunnlovens §112 i dag?

– Kan man svare alle? Dårlig bevaring og dårlige utsikter for framtidige generasjoner, gitt. Forferdelig avslutning, dette — vi burde kutta etter optimismen. Heldigvis kan forsømmelse tas igjen.

Legg igjen en kommentar

*
*