Kudos der kudos er fortjent

Regjeringen foreslår å styrke Statkrafts egenkapital med 10 milliarder kroner. I all vår misnøye med regjeringens klimapolitikk, er det viktig å huske at gode initiativ fortjener ros: Les gjesteinnlegg av siviløkonom og historiker Frode Fanebust, forfatteren bak boka Selvbedraget – Norge og klimakrisen.

 

Jeg ser merkelig nok ikke mine venner i miljøbevegelsen juble over denne strålende nyheten. I årevis har jeg gnålt (OK, nevnt flere ganger i året…) hvor hårreisende den rødgrønne politikken med å tappe fornybare Statkraft for milliarder var, når Statoil samtidig fikk bygge opp en enorm kapitalbase som tillot ekspansjon både nordover og ut i verden. Man har altså tappet det fornybare alternativet og styrket det fossile.

Nå er de blåblå i ferd med å reversere politikken fullstendig: Ved tilføring av nye 10 milliarder til Statkraft har man snart ført tilbake det de rødgrønne tok ut, og utløser med det et enormt investeringspotensiale i fornybar energi. (Statkraft vil selvsagt benytte økningen i egenkapital til å låne også, og vi snakker da fort 20-30 milliarder i investeringer.) Samtidig kaver Statoil nærmest i panikk for å klare å finansiere investorenes krav til utbytte – og staten er her størst. Utbyttet kan Statoil kun klare å utbetale ved å låne det meste av pengene og fremstille dette som helt sunt og normalt, noe enhver pølsebodeier vet er helt tullete. Dermed svekkes Statoils mulighet for investering radikalt. Kort oppsummert kutter man produksjon for å betale eierne.

At miljøbevegelsen ikke er ute og stråler over denne dramatiske endringen, kan vel ikke ha noe å gjøre med 1) noe blåblått og 2) at det i hovedsak er et resultat av investorenes press på Statoil og oljeprisfallet, ikke miljøbevegelsen argumentasjon eller lobbyisme?

Legg igjen en kommentar

*
*