Modige Maja

Maja Ratkje var en av flere store artister som spilte på konserten Oljeeventyret RIP under Klimafestivalen § 112. Maja har hatt et brennende klimaengasjement i mange år og har fått stort gjennomslag i sitt arbeid med aksjonen Stopp oljesponsing av norsk kulturliv. Les hennes skarpe svar på Klimafonens ti spørsmål.

 

Når gikk det opp for deg at du måtte engasjere deg i klimasaken?

Da jeg leste om drivhuseffekten på ungdomsskolen.

 

Hvordan arter engasjementet seg?

Jeg meldte meg tidlig inn i Natur & Ungdom, og har i de senere år jobbet aktivt for å bekjempe fossilindustriens forsøksvise oppkjøp av godvilje i det norske folket gjennom å sponse kunst og kultur. Fossilindustrien er et synkende skip, la ikke kulturlivet bli en flytebøye. De siste årene har engasjementet resultert i en håndfull mennesker som arbeider i aksjonsgruppa Stopp oljesponsing av norsk kulturliv. Vi har deltatt i debatter og paneler på vegne av gruppa ganske ofte de siste to årene og det toppet seg i år med Klassekampens sommerserie og sist et oppslag med Martin i NY Times. Fossilindustrien virker mer og mer desperate nå i forhold til profilering og det å bruke kulturlivet som reklameplakat. De har store apparater for å holde fasaden oppe. Bare se på hjemmesidene til et oljeselskap idag, man skulle tro de drev med helt andre ting enn olje!
Noen ganger tar jeg opp problematikken direkte inn i kunsten. Ifjor skrev jeg et orkesterstykke til feiring av Grunnloven som ble spilt av alle landets symfoniorkestre. Stykket het Paragraf 112. Det ga en fin anledning til å fortelle om og trykke paragrafen i alle programmer i 5 norske byer.

 

Hvordan ønsker du at flere skal bli engasjert?

Vi må si at det er greit å komme fra Norge og samtidig ha et miljøengasjement, vi må slutte å tro at vi er kjøpt og betalt av oljen, og vi må begynne å snakke om klimasaken i alle slags fora, ikke bare i politiske liksomdebatter.

Hva eller hvem utgjør den største trusselen mot klimaet i dag?

Det at politikerne ikke setter handling bak ord om klima er svært alvorlig, for det fører til at folk ikke tror det er så farlig. Ellers er det vel tanken om at evig økonomisk vekst skal løse alle problemer.

 

Fortell om en bok, en artikkel eller en film om klima som har betydd mye for deg.

Den boka som heter GAIA som kom ut under Brundtland en gang.

 

Hva gjør deg optimistisk?

At folk bryr seg.

 

Knus en klimamyte!

At norsk olje er så mye bedre for miljøet enn annen olje.
Nevn et politisk klimatiltak du tror kan få bred oppslutning blant folk flest.

Gi folk gratis kollektivtilbud.

 

Gi en oppfordring til en person, organisasjon eller institusjon.

Jeg oppfordrer de som er profilert under Morgendagens Helter-sidene til Statoil til å uttale seg om klima og miljø.

 

På hvilke områder forsømmer Norge Grunnlovens §112 i dag?

Hver eneste dag, ved å presse på for økt utvinning av fossile ressurser, investeringer i korrupte regimer og ødelegging av natur både hjemme og i andre land. Jeg ønsker å kunne se mine barn i øynene når de blir større og si at jeg ikke fant meg i at Norge var en del av dette.

 

Legg igjen en kommentar

*
*