Rekordvarmt 2014 – et nyhetstips til NRK

Tempen stiger. Det er nå bekreftet av NASA og NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) i USA at 2014 var det varmeste året siden globale temperaturmålinger begynte i 1880. Internasjonale medier som BBC, Guardian og New York Times viet god plass til nyheten allerede få timer etter at den ble sluppet. NRK1 omtalte saken på fredag (fjerde innslag på Kveldsnytt) og har dekket at 2014 er det varmeste året som er målt i Norge, i tillegg til flere saker i fjor om at det gikk mot rekordår. Dette er bare noen få eksempler på at statskanalen følger med og har dyktige journalister som kan dekke klimarelaterte saker. Men etter å ha skrollet nedover siden på nrk.no nettopp, finner jeg ingen artikler om en nyhet som fortjener bred dekning og analyse fra mange vinkler. Med en mer seriøs og systematisk satsning på klima fra NRK – som jeg har skrevet om her – kunne denne saken ha vært en utmerket anledning til god reportasje og folkeopplysning fra statskanalens side.

Mulige innfallsvinkler: Hva rekordåret har betydd for utsatte befolkninger og økosystemer globalt i 2014; billedgalleri fra en varmende verden; hvordan vi klarte å varme opp kloden med nesten 1 grad celcius siden førindustriell tid; hva dette betyr for «skeptiker»-bevegelsen som har stor innflytelse i USAs Kongress; uttalelser fra toppolitikere; intervjuer med folk på gata.

Eventuelt bare ett lite oppslag, nærmere toppen av nrk.no, om en av de viktigste vitenskapelige målingene i vår moderne historie.

(Oppdatering 20. januar kl 11.08. Et nyhetsoppslag om masseutrydelse av arter i verdenshavene er hovedoppslag på nrk.no akkurat nå. Dette viser at statskanalen har ressurser og vilje til å vie klima og miljø mer plass. Kritikk av klimadekningen over tid er fremdeles på sin plass – men man må også gi skryt som fortjent.)

 

 

Legg igjen en kommentar

*
*