Smittende engasjement

Klimafestivalen § 112 blir unik på mange vis. Også fordi den drives ene og alene av frivillige.

Det pågår en intens mobilisering i miljøet rundt Norsk klimanettverk for tiden. Mer enn hundre frivillige er aktive i Oslo, Stavanger, Bergen, Drammen og Bodø, og stadig flere slenger seg på. I tillegg kommer alle artister og utøvere, arrangører, organisasjoner, institusjoner, fagfolk og støttespillere som donerer lokaler, tid, talent og kompetanse til vinterens store klimamarkering.

Festivalen har allerede et rikholdig og spennende program. Og karakteren av folkelig mobilisering gjør at en mengde andre prosjekter defineres ferdig i disse uker. Følgende arrangementer legges snart ut i en helt ny kalender som er klar 12.12:

– Klimaskirenn med toppolitikere til et folkemøte i Nordmarka – regi Naturvernforbundet. Hold av 10. januar!

– Konferansen § 112 i 2015, 9. januar, et samarbeid med høyesterettsadvokat Pål W. Lorentzen som bl.a. setter fokus på rettferdighet mellom generasjonene og Grunnloven som rettslig virkemiddel i klimakampen. Arrangementet skal også slippe unge stemmer til i samtaler som vanligvis forbeholdes etablerte aktører.

– Åpent seminar om klimafordrevne i regi av Flyktningehjelpen og Nansen Initiative i samarbeid med Norsk klimanettverk. Morgenen 8. januar, nærmere info følger.

– Festforestilling med opplesninger, teaterstunt, lydforestilling av utrydningstruede fugler, vitenskapsformidling og musikk på Deichmanske hovedbibliotek i Oslo 10. januar kl 14. Formål: Sette behovet for folkeopplysning om klima på dagsorden.

– Konsert på Kulturhuset i Oslo 8. januar med bl.a. Tommy Tokyo, Jenny Hval, Maja Ratkje, Hilde Marie Kjersheim, Susanna Wallumrød og Martin Hagfors.

– Moteshow på Bislet Bad – ja, du leste riktig. Visning av bærekraftige klær av kjente designere. Debattutspill og panelsamtale. Hold av kvelden 10. januar!

– Klimaquiz! Konkurranse mellom lag fra alle ungdomspartiene på Kulturhuset i Oslo, 7. januar kl. 18, etterfulgt av debatt mellom ungdomspartiledere.

– Klimaimpro på Det andre teateret.

– Samarbeid med Cicero – senter for klimaforskning om faglige innledninger og videoer med klimaforskere.

– Et slagkraftig nettstunt i regi av Greenpeace.

– En kampanje på sosiale medier i regi av WWF.

– Flere konserter og musikalske stunts med kjente og ukjente artister. F.eks. dukker en av Norges aller mest folkekjære artister opp på et travelt gjennomfartssted midt i julestria for å skape blest om festivalen. Det blir også en stor flashmob, men vi får ikke lov til å si hvor og når …

– Matarrangementer på Mathallen i Oslo + Tou Scene m.m. i Stavanger med fokus på klimavennlig kokkekunst – «CO2 à la carte».

– En kampanje som gjør det lett å dytte i den retningen Grunnlovens § 112 peker: enkle, viktige handlinger som feks. å undertegne en underskiftskampanje for 100 000 grønne arbeidsplasser, melde deg inn i en miljøorganisasjon, oppfordre NRK til å stykre klimadekningen m.m.

– Dansestunts i bybildet organisert av danser Marianne Kjærsund.

– En kveld på Bergen Offentlige Bibliotek, og bl.a. også aksjoner i regi av bl.a. Concerned Students Bergen.

– Et herlig stunt i festivalperioden med en gruppe geriljastrikkere.

– Utstilling med tegneserieskapere på Serieteket, Deichmanske Grünerløkka, fra 11. januar.

– Stort temamøte om bærekraft i byggebransjen, livssyklusanalyser av byggemateriell m.m., onsdag 7. januar på Litteraturhuset.

– Forestillingen Godt Nyttår med teaterkompaniet Selskap, kvelden 9. januar.

– Kampanjer på sosiale medier, debattutspill, kortfilmer, adbusting formidling med humor og gravalvor. Følg med på hashtag #uerstattelig i desember.

– Denne bloggen er også en del av mobiliseringen, med en redaksjon som består av Ragnhild Freng Dale, Inge Olav Fure, Andrea Fritsvold, Linus Jakhelln, Hans Jørgen Rasmussen, Aleksander Melli, Erika Kristine Ribu og Vegard Skamfer. I desember blir det mange intervjuer og innlegg av kjente profiler som Susanne Sundfør og Knut Nærum, men også klimaforskere, festivalfrivillige og tegneserieskapere.

Da har du et bilde av alt det som foregår bak kulissene på mobiliseringen, og får med dette en hjertelig oppfordring til å bli med, enten ved å melde deg inn i Facebook-gruppen for festivalfrivillige, ta kontakt for å dra i gang noe der du bor, eller bli med i en gruppe i Oslo, Bergen, Stavanger, Drammen eller Bodø.

Markeringen treffer tydeligvis noe hos mange. Tiden vil vise hvor stor den kan bli – imens har alle de inspirerende nye møtene, ansikt til ansikt, på Facebook og Skype, en stor verdi i seg selv, uansett enderesultat. Engasjement smitter. Og det trengs.

Bloggredaksjonen

berg1

 

10437517_10152750793723349_382259353568679165_n kjøkk1

Legg igjen en kommentar

*
*