Snapshots fra en nødvendig folkefest

Klimafestivalen § 112 braket løs 30. desember med en formell åpning på Det norske teatret. Nå er den store markeringen i full sving, med arrangementer flere steder i Norge. Festivalens «sosiale feed» og facebooksider gir et inntrykk av alt det som skjer: En gedigen minifestival i Stavanger, nyttårskonsert i Tøyenkirka, kulturstafett på Slemmestad, klimaskirenn i Tromsø, danseoppvisning på Egertorget, vernissage med klimakunst på Kulturhuset, filmvisning, skrivedugnad… Har vi glemt noe? Helt sikkert. Men vi glemmer ikke inntrykkene fra de siste dagene, og håper at stadig flere får med seg det som skjer: Klimafestivalen engasjerer bredt og kommuniserer så det treffer i hjertet. Slik skapes begeistring for nødvendige grep i klimakrisens tid, når styresmaktene ikke leverer stort mer enn retorisk omstilling.


Søndagens høydepunkt var Klimafestivalen i Stavanger – Food (re)solution – et heldags arrangement på Tou Scene. Mer enn 600 besøkende var innom i løpet av dagen og fikk med seg foredrag, konserter og klimavennlig matmarked. Se innslaget fra NRK Rogaland – et inspirerende glimt fra en fest av frivillighet, kunnskap og engasjement.

Klimafestivalen § 112 var også ute på skitur i Tromsø søndag, med et klimaskirenn arrangert av Natur og Ungdom. Les artikkel i lokalavisen iTromsø.

Frida Ånnevik var en av musikerne som spilte i Tøyenkirken i Oslo under Nyttårskonserten. På spørsmål om hvorfor klimasaken er viktig for henne, svarte Ånnevik: «Klimakrisen er den største krisen i vår tid, og da blir det for dumt å ikke engasjere seg. Når man engasjerer seg for noe som kunster blir man ofte beskyldt for å være naiv, men det er en ganske malplassert beskyldning. Det er de som tror ting vil endre seg uten at man engasjerer seg, som er naive.»

 

bilde 2
Aage Kvalbein (cello), Andreas Utnem (piano),
bilde 4
Frida Ånnevik sang og spilte nydelig sammen med Andreas Utnem.

 

Skuespiller Anneke von der Lippe Anneke von der Lippe leste opp tekster under konserten. Senere sa hun: «Dette er et flott tiltak, og det er bra at man kan gjøre mer enn å bare gå tog i gata for å vise at man engasjerer seg. I dag er det ofte på konserter folk møtes, og her i dette flotte kirkerommet får vi anledning til å være litt mer tilstede sammen med publikum. Det blir litt aktivt, vi kan snakke sammen.»

Initiativtaker til konserten, Ragnhild Briseid fra Norsk klimanettverk, åpnet med disse ordene: «Vi var en gruppe mennesker som innså at politikerne ikke gjør noe med klimautfordringen, og bestemte oss for å brette opp ermene og gjøre noe selv. Vi bestemte oss for å lage en folke-klimafestival. På denne festivalen synger, danser, går på ski, debatterer, fotograferer, informerer og improviserer vi for klimasaken.»

IMG_3507
Anneke von der Lippe leste opp tekster under konserten.
IMG_3519
Ragnhild Briseid fra Norsk klimanettverk åpnet konserten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I helgen skjedde det også mye annet. Lørdag var det kulturstafett i Slemmestad lørdag. Arrangør Hilde Gunn Sletten forteller: «Det ble en enestående dag, med høy kunstnerisk kvalitet av dedikerte og dyktige musikere, sangere og en danser – som på denne måten setter søkelyset på klimautfordringene. Nærmere 100 mennesker var innom i løpet av dagen, og 3400 kroner kom inn til Regnskogsfondet! Det ble en flott dag, også fordi så mange i salen ønsker å arbeide videre mot Klimatoppmøtet i desember.»

slemmestad2
Kulturstafetten i Slemmestad ble en stor begivenhet.
slemmestad
En stemningsfull klassisk konsert med pianist Thormod Rønning Kvam, Einar Kyvik Bauge og Ingeborg Soot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klimafonen var innom Skrivedugnaden i regi av Forfatternes klimaaksjon, Spire og Bondeungdomslaget i Oslo, der elleve miljøengasjerte ungdommer og ni etablerte forfattere satt sammen i seks timer for å finne et språk om miljø. Dette resulterte i tekster som ganske snart vil bli publisert på hjemmesiden til Forfatternes klimaaksjon og andre steder. Vi ser fram til å lese – det var ingenting å si på den andektige stillheten under skriveøktene. Bilder av forfatter Brit Bildøen:

DSC00030
Skrivedugnaden i regi av Forfatternes klimaaksjon, Spire og Bondeungdomslaget i Oslo.
DSC00038
Skrivedugnaden i regi av Forfatternes klimaaksjon, Spire og Bondeungdomslaget i Oslo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dansere Maria Jansson Lothe og Rachel Jeanette Blomberg stilte opp i lørdagsrushet på Egertorget med saksofonist Erik Aldenheim-Nerheim og holdt en performance som fikk folk til å stoppe opp og undre seg. Mengder av forbipasserende ble stående og titte betatt på deres improviserte dans og bevegelser, mens frivillige delte ut info om klimafestivalen og § 112 til alle som ville ha. Forbløffende mange, faktisk.

IMG_3187
Now for Now – dansestunt på Egertorget
IMG_3191
Now for Now – dansestunt på Egertorget.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi avslutter oppsummeringen av helgen med foto fra åpningen av utstillingen «Klima og miljø i kunsten» på Kulturhuset lørdag: En dokumentasjonsutstilling der kunstnere viser sitt miljø- og klimaengasjement gjennom bilder av egne verk.

10860136_314192838770101_1816669917_n
Fotokunståpning på Kulturhuset i Oslo.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

*
*