Tellefsen og Gimse kommer på banen

Lille lille julaften fikk noen hundre reisende på Oslo S seg en minneverdig opplevelse: To av Norges mest anerkjente musikere, Arve Tellefsen og Håvard Gimse, holdt en overraskelseskonsert midt i avgangshallen, i julerushet klokka tolv. Og hva ville de oppnå med det, bortsett fra å berøre travle julereisende med vakker musikk? Jo, som Arve Tellefsen sa det: «å ta vare på jorda er det viktigste av alt». De folkekjære musikerne stilte opp med flygel og fiolin for å skape blest om Klimafestivalen § 112 og samle inn underskrifter for 100 000 klimajobber og brems i oljeutvinninga. 

Også andre musikere stilte opp, f.eks. jazzpianist Eyolf Dale, og i folkemengden beveget en gruppe dansere seg rundt i en improvisert performance uttenkt av danser Marianne Kjærsund. Det er ikke hver dag du ser skuespiller Eindride Eidsvold omfavne et juletre. Og det er ikke hver dag kultureliten tar et standpunkt for klimasaken. Det vekker oppsikt, både blant folk i publikum og i media – TV2 dekket stuntet og intervjuet musikerne på God Morgen Norge. Så sendte de liveopptak fra konserten klokka tolv, og koblet arrangementet til en aktuell sak på kveldsnyhetene: Den politiske debatten om 23. konsesjonsrunde og utvinning i Barents sørøst.

Etter konserten var det flere forbipasserende med tårer i øynene, og tjuvstarten på Klimafestivalen bidro til hundrevis av underskrifter til en viktig kampanje. Musikk berører: bildene vi tok på Oslo S sier langt mindre enn tusen toner og hundre underskrifter, men likevel mer enn tusen ord …

Se bildene og les intervju med Tellefsen og Gimse:

 

Intervju: Erika Kristine Ribe

Foto: Vegard Skamfer, Heidi Helgestad, Aleksander Melli, Håvard Lervik

 

Håvard Gimse

– Hva er grunnen til at du har blitt med på dette stuntet?

– Jeg har ikke tid til å være med på så mye, men jeg følger med og ble glad for å bli spurt. Jeg blir ofte spurt om en del idealistiske ting, da er det ofte at det ikke passer, eller at jeg ikke har tid. Men akkurat dette her var jeg ikke i tvil om. Å forankre festivalen i Grunnloven er genialt. Da er det ingen tvil om at dette gjelder alle.

– Skal du bidra noe mer?

– Jeg håper det, men i første omgang ville jeg bli med på startskuddet. Jeg håper at det blir noe mer etter hvert.

 Hva gjør du for klimaet ellers?

– Veldig godt spørsmål. Jeg forsøker å gjøre så mye som mulig. Og holder meg oppdatert via magasiner og sånn. Og nå skal jeg undertegne oppropet for 100 000 klimajobber. Det er en kjempeidé.

 

Arve Tellefsen

– Hvordan synes du det har vært å spille her i dag?

Det har vært fantastisk. Stor stemning og ordentlig flott med flygel og store høytalere. Jeg er veldig glad i sånne ting. Veldig glad for å ha fått lov til å være med på det.

– Hvordan ble du med på dette?

– Jeg ble spurt om å være med. Å ta vare på jorda er det viktigste av alt, så jeg er glad for å bli spurt.

– Hvordan bidrar du til klimasaken ellers?

– Jeg har kjøpt meg el-bil. Og så er jeg veldig god til å slukke lys. Jeg har to døtre som alltid tenner lys, men så går de fort fra de. Hvis alle sammen gjør den lille innsatsen, så vil det merkes. Jeg er oppdratt sånn at det er viktig å spare på strømmen. I dag er det ingen som tenker så mye på energisparing.

– Har du en oppfordring til andre?

– Hver og en av oss kan finne ut hvordan de kan bidra på sin egen måte. Jeg prøver selv å tenke på det og forbedre meg. Jeg er nok litt sinke, må innrømme det. Hvis flere sånne sinker som meg bidrar, skjer det sikkert noe.

– Har du gjort noe sånt før, med så mye gjennomfart av mennesker?

– Ja, jeg har det. Men dette er ekstra stort. Saken her er viktigere enn annet jeg har gjort. Jeg har gjort mye på musikkfestivaler og slikt, men dette er noe av det viktigste. Det var veldig gøy fordi mange ble så overrasket, de forventet ikke dette i det hele tatt.

 

Appell til publikum fra Andreas Ytterstad, nestleder i Concerned Scientists

– Det er egentlig ikke så vanskelig dette her. Det star til og med i Grunnloven at vi må ta vare på naturen for våre etterkommere. Det er ikke så vanskelig – Norge har hatt det varmeste året noensinne. Verden går mot det varmeste året noensinne. Den største varmerekorden noensinne. Det er heller ikke så vanskelig å forklare hvorfor, det er mer og mer brensel av olje, kull og gass. Senest på fredag ble den 23. norske konsesjonsrunden utsatt. Der man skulle gi nye områder for oljeboring i nord. Det som er vanskelig, er å snu det her, å få utslippene til å gå ned med mellom 5 og 7 prosent i året. Så mye har ikke utslipp gått ned i noen land bortsett fra i krigstid.

Derfor står vi i dag og samler sammen underskrifter for et ordentlig krafttak – for masse nye arbeidsplasser innenfor transport som kan få utslippene til å gå ned. For masse nye arbeidsplasser innenfor fornybar energi, havvind – som kan få ned utslippene. Vi ber dere som står her om å komme og skrive under på underskriftskampanjen. Det er et unikt samarbeid mellom kirke, fagbevegelse, miljøbevegelse. Vi ønsker 100 000 underskrifter for 100 000 klimajobber i norge.

Å bremse norsk oljeutvinning er noe av det vanskeligste julebudskapet det går ann å spre. Det er vanskelig, for alt her i landet er avhengig av det. Vi ber dere være med på å skape 100.000 klimajobber – slik at vi kan satse stort på eksport av noe som kan gi våre barn og barnebarn en framtid.

 

Blinkskudd fra Oslo S

 

Stadig flere stoppet opp i julerushet. Og ble stående.

 

10865166_357672734405009_95271151_n

 

Jazzpianist Eyolf Dale spiller en sterk versjon av «Deilig er jorden».

 

IMG_3162

 

Hvem hadde tid til skarpe bilder når musikken var så gripende?

 

B5dJbzcIgAA0pVp.jpg-large

 

Underskrivere for 100 000 klimajobber!

 

IMG_9250

 

Dorina Komani og Hallvard Sæbø var blant de andre musikerne som stilte opp.

 

IMG_3166-1

 

Danseperformance: Uventede bevegelser i det offentlige rom var med på å skape en spesiell stemning.

 

IMG_3170

 

Eindride Eidsvold like før han blir en ordentlig «treklemmer».

 

IMG_3173

 

TV2 nyhetskanalen dekket arrangementet.

 

Screen Shot 2014-12-23 at 17.01.02

 

 

Screen Shot 2014-12-23 at 17.01.17

 

Arve Tellefsen og Håvard Gimse fikk klimaantologien SNU i julegave.

 

IMG_9280

 

Mer enn tjue frivillige vervet underskrivere og delte ut info om 100 000 klimajobber –

men også kort med «Klimaelefanten i rommet» på forsiden og § 112 bak.

 

IMG_9266

 

Dansere med selfie for saken:)

 

10547197_1022298124451983_405329355_n

Legg igjen en kommentar

*
*