The times they are a-changin’

Stadig flere musikere kommer på banen i klimakampen. En av våre største, Susanne Sundfør, er krystallklar om trusselens omfang og behovet for folkelig mobilisering. Hun peker på at politkerne må utfordres: «Jeg vil at folk skal protestere mot at ingen stopper dem fra å ødelegge jorda.» Les hennes skarpe svar på våre spørsmål, eller mer om hennes miljøengasjement i et intervju med P3.

 

Når gikk det opp for deg at du måtte engasjere deg i klimasaken?

Jeg leste Collapse av Jared Diamond og forsto at konsekvensene av hvordan vi behandler jorda, er my større og alvorlige enn jeg i utgangspunktet trodde.

Hvordan arter engasjementet seg?

Jeg er ikke noe særlig stolt over egen innsats og kunne nok gjort mye mer, noe jeg kommer til å gjøre i fremtiden. Jeg gikk i demonstrasjonstoget i Oslo i forbindelse med klimamøtet i New York i høst. Jeg har også ved noen anledninger snakket om viktigheten i å begynne å gjøre noe fra scenen. Jeg støtter Regnskogsfondet og følger med og oppfordrer andre til å gjøre det samme.

Hvordan ønsker du at flere skal bli engasjert?

Jeg ønsker ikke å være politi mot andre og fordømme at noen ikke kildesorterer eller kjører bil som forurenser mer enn andre. Det er ikke enkeltpersonen som kan redde klimaet ved å kjøpe brukte møbler istedet for på IKEA, det er politikerne som må sette i gang prosessen med å gjøre oss til ansvarsfulle mennesker. Jeg vil at folk skal protestere mot at ingen stopper dem fra å ødelegge jorda. Jeg vil at politikken skal støtte overlevelsen til jorda, ikke overlevelsen til kapitalismen.

Hva eller hvem utgjør den største trusselen mot klimaet i dag?

Kapitalismen. Den er stikk i strid med hva jorda trenger. Kapitalismen ønsker bare å vokse, og vil gjøre det til den kollapser, og da tar den også med seg naturen.

Fortell om en bok, en artikkel eller en film om klima som har betydd mye for deg.

Collapse av Jared Diamond og This Changes Everything av Naomi Klein

Hva gjør deg optimistisk?

At hundretusenvis marsjerte i NY under klimamøtet i fjor, at flere og flere blir bevisste og tror på det vitenskapen forteller om klimaforandringene, at det skrives mer og mer om det, at det virker som om folk har begynt å våkne opp.

Knus en klimamyte!

At kapitalismen kan forenes med å stoppe eller forminkse klimaforandringene. Vi må stoppe veksten og finne et alternativ til det økonomiske systemet vi har i dag.

Nevn et politisk klimatiltak du tror kan få bred oppslutning blant folk flest.

Jeg tror det er feil fokus å få med seg folk på å forandre verden når de i utgangspunktet ikke vil forandre seg selv. Hvis jeg sier «hvis vi fortsetter å forbruke vil vi til slutt ikke kunne gå på ski i fjellet lenger», kanskje det er noe? Det finnes ingen gulerot med å være med i kampen mot de kapitalistiske kreftene som ødelegger verden annet enn at vi da kanskje unngår en verdenskatastrofe der millioner vil lide og dø.

Legg igjen en kommentar

*
*